Rami Al-Khamisi och Nefel Güneri på redaktionsmöte i lokalen i Husby.

Rami Al-Khamisi och Nefel Güneri på redaktionsmöte i lokalen i Husby.

Förorten tar nyheterna i egna händer

Publicerat 25 Feb, 2010

Om ingen kunde rapportera något positivt om Rinkeby-Kista, så fick de ta saken i egna händer, resonerade Rami Al-Khamisi och Basar Gerecci. De startade upp den ideella webbtidningen megafonen.com, med syfte att ge en rättvisare bild av området. Skribenterna är ungdomar.
– Det finns ingen som vet mer om området än de själva, och detta är frågor som berör dem, säger Rami Al-Khamisi, projektledare.

 Arbetet tog sin början i och med mordet på idrottsläraren Ahmed Ibrahim Ali, som skedde 2008. Mordet beskrevs först i pressen som en gänguppgörelse, men det var inte bara det som var upprörande, tycker Rami Al-Khamisi. När Husby väl blev omskrivna så var problemen i fokus.
- Vi kan ta fram en annan sida av området för att nyansera. Det är mycket negativ fokus annars, varför inte ge perspektiv? säger han.
Något som är ett faktiskt problem är att många av ungdomarna blir stämplade tidigt, och blir placerade i stereotypa fack, enligt Rami Al-Khamisi. Målet för Megafonen är därmed inte bara att ge en bättre bild av området, utan att ge alla som bor där en bättre självbild. Intresset, och responsen för deras arbete har varit bra.
- Vi vet att det finns mycket engagemang i Husby. Ungdomarna behövde bara en plats för att tycka till, säger Rami Al-Khamisi.
Det har de fått i och med Megafonen. Men webbtidningen är än så länge bara i startgroparna: exempelvis har ingen marknadsföring gjorts. Det beror på att ungdomarna som skriver ska skriva utan att känna någon press.
- De ska känna att det är kul, säger Rami Al-Khamisi.
I nuläget är det ett tiotal som skriver för tidningen, men även om de är unga och målgruppen är densamma har de spridits utanför de gränserna: såväl lokala politiker som företagare har uppmärksammat deras arbete. Dessutom utför de inte bara redaktionsarbete, utan arrangerar även exempelvis seminarier. För Megafonen ska vara mer än bara en vanlig tidning.

Webbtidningen Megafonen 


  Mikael Lennartsson
mikael.lennartsson@student.gu.se

Tipsa någon om denna sida.

ÏÇÆãÇ ÇáÃÊÕÇá ÈäÇ ÃæáÇ ÅРßäÊ ÊÑíÏ äÔÑ¡ ÈãæÌÈ ÍÞ ÇáãÄáÝ.