Ett klassfoto. Foto: Makode Linde.

Ett klassfoto. Foto: Makode Linde.

Bollar med knorr

Publicerat 4 Apr, 2007

Makode Linde har gjort havrebollar av skolans elever och anställda. De flesta blev vita och smaklösa. - Som den enda svarta eleven på Konstfack just nu, känns det som att jag uppfyller deras våta dröm om etnisk mångfald, säger han. Jag har ofta blivit uppmuntrad till att etnifiera min konst och fått berättat för mig att jag är så mycket färg, så explosiv. De ser bara Afrika.

Makode Linde menar också att hans konst ofta tas emot okritiskt. Folk verkar vara rädda för att vara rasistiska:

- Handledarna är till största del vita, medelålders och heterosexuella, säger han och undrar samtidigt om det inte är märkligt att de flesta som arbetar med mångfald är just det. Det är svårt att bryta ner barriärerna när en institution är så homogen.

I havrebollsprojektet har de avbildade fått smak och färg av saffran, andra av kakao. De flesta blev dock vita och smaklösa. Allt efter hudfärg.

- Humor är viktigt, säger Makode Linde. Visst ligger det mycket allvar bakom, men man måste samtidigt kunna skratta åt problemen. Sedan är det upp till var och en hur man vill förhålla sig till det.

Idén till projektet grundar sig i när en kund beställde en "negerboll" på ett kafé som Makode Linde jobbade på.

- Jag blev jävligt trött och ifrågasatte hans ordval. Kom igen, det är 2003! Det hela slutade med att kunden vägrade använda ett annat namn och gick därifrån utan boll.

Vill du se mer av Makode Lindes konst, besök hans skolklass utställning, Konst 2:an, på Konstfack, vecka 18. För mer information gå in på http://www.konstfack.se

Malin Eriksson


Tipsa någon om denna sida.

ÏÇÆãÇ ÇáÃÊÕÇá ÈäÇ ÃæáÇ ÅРßäÊ ÊÑíÏ äÔÑ¡ ÈãæÌÈ ÍÞ ÇáãÄáÝ.