Mikkel Holmbäck

Mikkel Holmbäck

Utvecklingsstörda i Danmark världssuccé

Publicerat 24 Apr, 2006

- Om politikerna kunde uppträda som ni, då skulle de vinna valet.
Så kommenterade en tittare TV Glads programledare. När engagemang och rak attityd paras med närvaro i rutan, då hajjar de mest luttrade till. Inte minst när det levereras av folk som få trodde på från början.

Ett CV med ett antal instängda år på institution, som dokumenterat utvecklingsstörd, brukar inte ge några framträdande TV-jobb. På TV Glad i Köpenhamn är de flesta utvecklingsstörda. Och vana vid från förr att bli mer behandlade som diagnoser än resurser. Att flera av dem skulle kunna figurera i rutan och göra så pass bra intervjuer att gamla mediarävar skiner upp - det har fått en hel del att häpna.

- Många föräldrar är helt förvånade, berättar Mikkel Holmbäck, en av de två som startade TV Glad för sju år sedan.
Här produceras program veckan runt - om alltifrån existensiella livsfrågor och konst, till matlagning och arbetsliv. Inte på någon hobby- eller pedagogterapeutisk nivå för att få lite att göra och döda lite tid, utan professionellt. Långt från några skyddade verkstäder och klapp på huvudet.

Och inte bara föräldrar med instutionaliserade, vuxna barn vaknar till. Presidenten i Equador har sett till att TV Glad sänder där sedan något år tillbaka. Det var efter en pedagogisk, internationell kongress på Kuba som kontakten knöts. I dag sänder man även till stora delar av Latinamerika via satellit. Och Kuba, Norge, Litauen, Kina och Turkiet är på gång att bygga upp egna lokala, avdelningar.

   
I Danmark
finns sex lokalstationer och Glads radiosändningar börjar förmodligen till våren. Glads tvåriga fackskola för utvecklingsstörda drog igång i 2004 med linjerna TV-Video, Animation och Musik.

Allting började med en liten mediaverkstad öppen för alla, på Vesterbro i Köpenhamn. Mikkel Holmbäck och hans kollega Henrik Marentius, som har en utvecklingsströd syster, jobbade där. De hade båda pedagogiska studier bakom sig men ville något mer och större. De ville skapa TV Glad.

- Vi sparkade in dörrar, konstaterar Mikkel Holmbäck. Vi hade en god idé, vi visste att de inte skulle kunna säga nej till oss.
Men kommunala tjänstemän rabblade mantran som "på grund av nedskärningar går det inte."
Det stoppade inte duon Holmbäck och Marentius, som vände sig direkt till politiker.
- De ville gärna vara med och såg att det kunde bli succé. Världens första TV-station för utvecklingsstörda, som ger dem en röst i samhället, ett eget forum. Och jobb.

Hur är det att jobba med utvecklingsstörda, producera TV tillsammans? Det är inga problem, säger Mikkel Holmbäck, om man tror på folk och ger dem en chans. Ett trettiotal personer från olika delar av mediavärlden jobbar bakom kulisserna i Köpenhamn och samarbetar med ett femtiotal utvecklingsstörda.
- De flesta hittar oss, de kommer hit och knackar på, säger han. De kan ha sett något av våra program i TV och så vill de vara med här. Många tittar först ner i marken men efter ett tag brukar de sträcka på ryggen, stolta över sitt jobb.

- De verkliga problemen
ligger hos kommunerna. Att vara nyskapande och kreativ är svårt i en demokrati, säger han och ler snett. Vi behöver fler i arbetsstaben och större utrymme. Men det är svårt att få tjänstemän att skifta från social- till arbetsmarknadspolitik, att få dem att se utvecklingsstörda som en arbetsresurs.


Thomas Novotny
visar runt bland klipprum, inspelningsstudios och arkiv. Han har ett eget program, Novotnys Hjörne, där han intervjuar konstnärer och författare, resencerar film, musik och håller koll på kulturlivet. Han hade tidigare en förtidspension men får nu lön istället.

- Ingen dag är den andra lik här, säger Thomas Novotny. Jag får träffa många människor och samtala med dem, det är roligt.
   


- I samband med urbansiering och industralisering har samhället blivit mer och mer uppdelat, säger Mikkel Holmbäck. Den funktionshindrade har marginaliserats och fått identiteten Handikappad.

TV Glad får många studiebesök, inte minst från pedagogiska miljöer. Personer därifrån brukar säga: "Fantastiskt" och "jättebra." Varför har det inte startat något TV Glad i exempelvis Sverige ännu?
- En pedagog blir jämlike och arbetskamrat med de utvecklingsstörda här. Hierarkierna bryts upp. Det är inte alla pedagoger som är beredda på det, menar Mikkel Holmbäck.


  Marie Eriksson
marie@stockholmskulturbyra.se

Tipsa någon om denna sida.

ÏÇÆãÇ ÇáÃÊÕÇá ÈäÇ ÃæáÇ ÅРßäÊ ÊÑíÏ äÔÑ¡ ÈãæÌÈ ÍÞ ÇáãÄáÝ.