TV-dokumentärer - Så diskrimineras jobbsökande

- Han är för gammal, säger rekryteraren från ett stort företag och tar bort en akt ur högen av ansökningar på bordet. En av många avslöjande scener ur svenskt arbetsliv som förekommer i två dokumentärfilmer om diskriminering vid anställningar.

Filmen i två delar har visats i Sveriges Televisions Kunskapskanalen i början av 2008. Filmen kan ses på denna hemsida via länken nedan.
Det är producenten Folke Rydén som står bakom de två TV-timmarna som i blixtbelysning visar de mekanismer som ligger bakom utgallringen för jobben. Filmarna Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson skildrar rekryteringsprocessen skildras inifrån företag och arbetsplatser.

Det är unika sekvenser som avslöjar hur det egentligen går till när personer nedvärderas på grund av kön, funktionshinder, etnisk bakgrund, ålder eller sexuell läggning. En rad personer med olika bakgrund framträder och berättar om hur de sökt hundratals jobb och aldrig fått respons trots utbildning och erfarenhet.

Filmerna är producerade inom ramen för Paraplyprojektet med stöd från Europeiska Socialfonden.

Del 1 av 2
De arbetssökande. Svensk arbetsmarknadslag förbjuder diskriminering på grund av kön, ålder, funktionshinder och etnisk härkomst. Men hur lätt är egentligen det att få jobb när man inte är en "ung, frisk, svensk man"?
Möt Anette, Oskar och Ibtisan som är arbetsföra - och utestängda från arbetsmarknaden.

 

Del 2 av 2
Hur väljer rekryterare ut rätt person till rätt jobb? Och vilka är de som har makt att släppa in eller stänga ute människor från arbetsmarknaden?
Följ med bakom arbetsmarknadens kulisser! Reportage med autentiska anställningsintervjuer och beslutsprocesser.

Upphovsrätt: FRP AB. Filmerna får visas icke-kommersiellt inom ramen för Equalprogrammet

 

Tipsa någon om denna sida.

ÏÇÆãÇ ÇáÃÊÕÇá ÈäÇ ÃæáÇ ÅРßäÊ ÊÑíÏ äÔÑ¡ ÈãæÌÈ ÍÞ ÇáãÄáÝ.